maandag 14 september 2015

Zelfreflectie herfstpark

Betekenis
Bij beeldend onderwijs kregen wij de opdracht een park in de herfst na te schilderen. Mijn associatie hierbij is bomen met fel oranje kleuren, erg groen gras en een laagstaand zonnetje.
Hieronder de afbeelding die ik als voorbeeld heb genomen. Het is een afbeelding van een park in het begin van de herfst. De bladeren zijn nog erg oranje en het is een vrij lichte foto.

Vorm
Bij mijn schilderwerk heb ik gebruik gemaakt van dieptesuggestie. Ik ben hiermee van start gegaan door een horizon te tekenen. Daarbij heb ik de bomen vooraan groter te geschilderd dan de bomen achteraan. Helaas heb ik geen gebruik gemaakt van detailvervaging. Ik heb de bomen vooraan met niet met meer details geschilderd dan de bomen achteraan en ook hebben de bomen vooraan geen fellere kleuren. Ik heb in mijn tekening wel complementaire kleuren tegen elkaar afgezet. Zo zijn de bladeren oranje en is de lucht blauw en is het gras groen en hebben de bomen een rode tint. Een voorbeeld van overlapping is ook terug te vinden in mijn werk bij de bladeren van de bomen. Ook heb ik gebruik gemaakt van afsnijding in mijn werk. Dat is terug te zien bij de boom in het linkse bovenhoekje.

Materie
Ik heb gebruik gemaakt van een A4-papier, een potje met water, een bordje met plakkaatverf met de kleuren: wit, geel, rood en blauw, verschillende groottes kwasten en een potlood.

Beschouwing
Ik heb verschillende afbeeldingen van parken in de herfst opgezocht om mij te laten inspireren. Ik heb hierbij vooral op de kleuren van de blaadjes gelet. Je kon zien dat in verschillende fases van de herfst de blaadjes verschillende kleuren hebben. Ook is een boom aan het begin van de herfst nog veel feller dan wanneer we dichterbij de winter komen. Uit de verschillende afbeeldingen kon ik ook inspiratie opdoen voor ruimtesuggestie. Vooral de horizon, de detailvervaging en het kleiner worden van de voorwerpen kwam veel terug. Dit zie je ook grotendeels terug in mijn werk.

Werkwijze
 Het mengen met het water ging af en toe een beetje mis. Ik deed dan teveel of te weinig water bij de verf. Ik had dit nog nooit gedaan, maar uiteindelijk vond ik wel het balans. Ik heb nooit eerder zo'n schilderwerk gemaakt waarbij je verf moet mengen met water, maar na een klein beetje prutsen met het water, lukte dit wel aardig. Ik had wel al eerder kleuren gemengd en dit ging mij dan ook prima af.

Onderzoek
Ik ben begonnen met het schetsen van de grote lijnen. Hierbij heb ik alvast de verschillende dieptesuggesties op papier gezet door middel van een horizon en grote en kleinere bomen. (zie afbeelding 1)
Afbeelding 1


Hierna heb ik de grote delen zoals de lucht, het gras en de boomstronken geverfd met de door mijzelf gemengde kleuren verf die ik ook nog had gemengd met water. Dit deed ik met een dikke kwast. Door deze grote vlaktes al geverfd te hebben, kon ik de rest van het schilderwerk vrij vlot afmaken. (zie afbeelding 2)

Afbeelding 2

Toen de grootste vlaktes geverfd waren, heb ik de blaadjes in vrij felle kleuren geverfd om het begin van de herfst aan te duiden en uiteindelijk heb ik ook de rest van de lucht geverfd. Dit deed ik met dunne kwastjes. (zie afbeelding 3 en 4)

Afbeelding 3


Afbeelding 4


Wanneer dat allemaal op papier stond. heb ik alles nog wat bijgewerkt zodat het een geheel werd, de weg een kleurtje gegeven en ook aan de blaadjes in de bomen, heb ik nog wat verschillende kleuren toegevoegd. Op deze manier kwam mijn eindresultaat tot stand. (zie afbeelding 5 en 6)

Afbeelding 5

Afbeelding 6

Wat vind ik geslaagd en wat niet?
Ik vind de vorm van mijn bomen en ook de kleuren van het gehele schilderwerk geslaagd. Ik vind het heldere kleuren die een mooie herfstdag goed weerspiegelen. Ik vind echter wel dat ik de volgende keer nog wat beter met dieptesuggestie zou kunnen werken door gebruik te maken van detailvervaging. Dat is er nu een beetje bij onderdoor geschoten en dat maakt het schilderwerk voor mij toch wel wat minder geslaagd. Wel vind ik mooi dat ik gebruik heb gemaakt van afsnijding waardoor het schilderwerk meer tot leven komt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten